Πληροφορίες

Η Κάλυμνος είναι ένα από εκείνα τα νησιά που είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Περιέργως, η φήμη της δεν οφείλεται στο τοπίο και τις ομορφιές της, αλλά στον χαρακτήρα και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της. Ο τίτλος "Νησί των σφουγγαράδων" έρχεται στο νου όλων σχεδόν ταυτόχρονα με το ίδιο το όνομα του νησιού. Πράγματι, οι Καλύμνιοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν τόπο τραχύ, βραχώδη, άνυδρο και αφιλόξενο, στράφηκαν από νωρίς στη θάλασσα. Οι καλύτεροι σπογγαλιείς του κόσμου και επιδέξιοι ψαράδες, έχουν οργώσει όλη τη Μεσόγειο ψαρεύοντας και, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν "περπατήσει" όλο τον βυθό της μαζεύοντας σφουγγάρια. Η ιστορία του νησιού, πλεγμένη γύρω από τη δραστηριότητα των ντόπιων στη θάλασσα, αδράττει τον επισκέπτει μόλις φτάσει στο νησί. Εξάλλου, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας των Καλύμνιων, ριψοκίνδυνος, απείθαρχος, αλλά φιλότιμος και φιλόξενος συνάμα, έχει διαμορφωθεί χάρη σε αυτή τη σχέση με τη θάλασσα, τις ευλογίες και τους κινδύνους της.

Σήμερα το νησί διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους παράκτιους στόλους της Μεσογείου και η ζωή των κατοίκων παραμένει δεμένη με τη θάλασσα. Κάποιοι μάλιστα συνεχίζουν την παράδοση βουτώντας για σφουγγάρια. Ο τουρισμός δεν κατέχει εδώ τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει σε άλλα ελληνικά νησιά. Η εντονότερη ανάπτυξη του κλάδου, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται κυρίως με την ανάδειξη του νησιού σε αναρριχητικό πεδίο μοναδικής ποιότητας, που προσελκύει αθλητές από όλο τον κόσμο.

Αναρριχητές ή όχι, αξίζει να επισκεφθείτε την Κάλυμνο, να αφουγκραστείτε την ιστορία της, να εξερευνήσετε το άγριας ομορφιάς τοπίο της, να μιλήσετε με τους ντόπιους και να γνωρίσετε τις παραδόσεις τους. Η Κάλυμνος προσφέρει μια ξεχωριστή ταξιδιωτική εμπειρία και μαγνητίζει με την αυθεντικότητα του τόπου.

Πρόσβαση

  • Με πλοίο: Το νησί της Καλύμνου διαθέτει μια αρκετά καλή πρόσβαση καθώς από το λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια προς τα Δωδεκάνησα, τα οποία κάνουν στάση και στην Κάλυμνο και το ταξίδι διαρκεί 10 εως 12 ώρες. Επίσης το λιμάνι της Καλύμνου έχει πολύ συχνή σύνδεση με το λιμάνι Μαστιχάρι στη γειτονική Κω. Ακόμα το νησί συνδέεται και με τα λιμάνια Ρόδου, Λέρου, Πάτμου, Σύμης, Καστελλόριζου, Αστυπάλαιας.
  • Με αεροπλάνο: Η Κάλυμνος διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο έχει απευθείας σύνδεση με το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελ. Βενιζέλος και η πτήση διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Ακόμα σύνδεση υπάρχει και με τα αεροδρόμια της Κω, της Λέρου και της Ρόδου.