Σπήλαιο Κεφάλας

Κοντά στην Πόθια, πέρα από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, βρίσκεται το σπήλαιο Κεφάλας. Με συνολική έκταση 1000τμ. και πελώριους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το σπήλαιο θεωρείται το ομορφότερο του νησιού. Εδώ βρέθηκαν ίχνη λατρείας του Ολυμπίου Διός, απ΄όπου προκύπτει και η εναλλακτική ονομασία "Σπήλαιο του Διός".

Ένας θρύλος ήθελε το σπήλαιο κρησφύγετο πειρατών και τις καλόγριες γειτονικού μοναστηριού να ανακαλύπτουν σ’ αυτό πολλές χρυσές λίρες. Το σπήλαιο της Κεφάλας ή του Διός ανακαλύφθηκε επίσημα το 1960 και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1961 από τον ωκεανογράφο Αναστάσιο Χριστομάνο. Το 1977 αποστολή της Ε.Σ.Ε χαρτογραφεί το σπήλαιο. Το 2004 το σπήλαιο της Κεφάλας είναι ένα από τα πρώτα σπήλαια της Ελλάδος στα οποία γίνεται τοπογραφικό σχέδιο με laser scanner.

Μπορείτε να προσεγγίσετε το σπήλαιο μέσω επαρχιακού ασφαλτόδρομου από την Πόθια, που από κάποιο σημείο και έπειτα γίνεται χωματόδρομος, και ακολουθώντας τα μπλε σημάδια στου βράχους μετά το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταβείτε στο σημείο από θαλάσσης.

Ωράριο επισκέψεων

  • Δευτέρα - Σάββατο: 08:00-15:00